images (12)

Goed schoeisel voor een goede groei

Kinderen groeien snel en het vergt daarom enig vermogen om hen goed te kleden maar het is natuurlijk wel belangrijk. Niet alleen willen we dat onze kinderen er leuk uit zien maar we willen ook dat ze zich goed voelen in hun kleding. Naast alle leuke kinderkleding die je tegenkomt in winkels, zijn schoenen ook een belangrijk item. Onderschat niet het belang van een goed paar schoenen.

 

Behandel je voeten goed

Onze voeten zijn de lichaamsdelen die ons de hele dag van hot naar het moeten dragen. Het is dus belangrijk dat ze hun werk goed uit kunnen voeren. Niemand wilt met pijnlijke voeten over straat. Voor kinderen is dit ook van belang en al helemaal omdat ze zo ontzettend snel groeien. Nieuwe schoenen zijn dus geregeld nodig maar kies ze wel zorgvuldig.

 

Goede schoenen ter ondersteuning

Het is dus belangrijk dat je kinderen schoenen dragen die zorgen voor een goede ondersteuning. Niet alleen het lichaam is in de groei maar de voeten ook. Daarbij worden de voeten niet alleen groter maar moeten ze ook sterker worden. Enig aandachtpuntje hierbij is alleen dat de voeten een kans moeten krijgen om uit zichzelf ‘sterk’ te worden. Laat daarom je kinderen niet altijd op de stevigste schoenen lopen maar zorg ook voor schoenen die wat flexiber zijn.

 

Gezonde voeten, gezond lichaam

Omdat kinderen in de groei zijn, is het belangrijk dat hun lichaam op de goede manier kan groeien en er niks scheef of verkeerd groeit. De houding/positie van de voeten speelt hier een belangrijke rol bij. Als de voeten niet goed staan, kan dit gevolgen hebben voor de positie van bijvoorbeeld de knieën, rug en bekken van het kind. Overleg altijd met een podotherapeut als je een vermoeden hebt dat de voeten niet staan zoals het zou horen.

 

Blije voeten zorgen voor een blije lach

Kinderen zijn gelukkig wezens en lachen en spelen het liefst de hele dag. We willen het beste voor ze en dat is ze ook gegund. Zorg er daarom voor dat ze lekker in hun vel zitten en dat ze het gevoel hebben dat ze niks te kort komen. Goede schoenen kunnen zorgen voor een onbezorgd gevoel en laat je kind extra stralen.

 

 

De taalontwikkeling

Hoe de spraak zich bij kinderen ontwikkeld is bij ieder kindje anders. De een begint al vroeg met het opnoemen van losse woordjes als die iets wil terwijl de ander nog een beetje rustig aan doet en je opeen verrast met complete zinnen. Hoe de spraak zich ontwikkelt is afhankelijk van een aantal factoren.

De eerste woordjes
Rond de eerste verjaardag van een kindje beginnen de eerste woordjes te komen. Meestal heeft het kindje nog maar een beperkt repertoire en deze woordjes kunnen van alles betekenen. Het woordje mama kan bijvoorbeeld betekenen dat het kindje blij is om mama te zien, maar het kan ook betekenen dat hij of zij bedoelt dat iets van mama is of dat mama iets moet doen. Eén woordje kan op die manier heel wat voor het kindje betekenen. Ook hierbij is het ene kindje sneller dan de andere. Sommige beginnen al met hun eerste woordjes rond de acht maanden terwijl andere pas iets zeggen als ze anderhalf zijn.

Het begin van korte gesprekjes
De woordenschat van je kindje breidt zich steeds verder uit. Als die ongeveer rond de vijftig losse woordjes kent, kan het opeens snel gaan. Het kan woorden gaan combineren waardoor je beter begrijpt wat je kindje bedoelt. Daarnaast zal je kindje ook jou beter gaan begrijpen. Je hoeft niet meer perse te wijzen naar iets als je iets wilt, maar je kunt het nu met eenvoudige zinnetjes vragen. Denk hierbij aan vragen als; wat is dat? Of waar is je pop? Hierdoor komen kleine gesprekjes op gang, omdat je interactie hebt met elkaar. Deze ontwikkeling vindt ongeveer plaats tussen de achttien en vierentwintig maanden.

De verder taalontwikkeling
Je kindje groeit als kool, maar ook de spraak gaat hard vooruit. Je kindje begint zelf vragen te stellen en het kan woordjes toevoegen aan de zinnen van twee woorden die het eerst gebruikte, zoals de rode appel en een lieve knuffel. Je kindje leert voornaamwoorden en lidwoorden te gebruiken en ook het besef van tijd begint te komen. Hierdoor kan die ook vertellen over gisteren of zeggen wat die morgen gaat doen. De gesprekken worden langer en voor je het weet kletst je kindje honderd uit.

Speelgoed

Speelgoed

Speelgoed

Wanneer je speelgoed gaat kopen voor je kind is het erg belangrijk om op de veiligheid van je kind te letten. Koop daarom nooit speelgoed met scherpe randen en uitsteeksels van (dun) plastic. Het is ook verstandig om voor kinderen tot drie jaar geen speelgoed met losse kleine onderdelen aan te schaffen.
Geef je kind ook niet teveel speelgoed in één keer, op deze manier raken de hersens over gestimuleerd en zal er geen speelgoed ten volste benut worden. Hieronder vind je enkele tips met betrekking tot geschikt speelgoed per leeftijd.

Een tot twee jaar

Kinderen in deze leeftijd kunnen nog niet alleen spelen voor langere tijd. Kinderen op deze leeftijd lopen het liefste achter de ouders aan en willen alles proberen. Geschikt speelgoed in deze leeftijd is:

 • Loopauto’s / -fietsjes
 • Makkelijke prentenboekjes
 • Duplo, grote blokken om alvast mee te bouwen
 • Houten puzzels met noppen
 • Poppenwagen
 • Houten trein
 • Bal
 • Knuffels
 • Serviessetje
 • Zandbak
 • Korte tv momenten

Twee tot drie jaar

Kinderen op deze leeftijd beginnen meer met anderen om te gaan en te spelen. Delen van speelgoed etc. zal in de meeste gevallen nog wel moeilijk zijn. Geschikt zijn:

 • Kleurpotloden, krijten, verf
 • Klei
 • Duplo
 • Driewieler
 • Kartonnen puzzel (grote stukken)
 • Klimrek
 • Poppen
 • Auto’s en garages

Drie tot vier jaar

Deze leeftijd is voor kinderen ideaal om samen te spelen, maar ook individueel spelen gaat prima. Ook is het natuurlijk nog steeds leuk om samen met de ouders te spelen. Geschikt zijn:

 • Samen knutselen
 • Samen wandelen
 • Waskrijt, kartelschaar etc.
 • Boeken (lezen of gewoon plaatjes kijken)
 • Fiets met zijwielen
 • Zwembadje in de tuin
 • Tegels ‘verven’ met water
 • Gereedschapskistje
 • Educatief speelgoed
 • Verkleedkleren
 • Tekenfilms kijken
 • Spellen als tikkertje en verstoppertje
 • Simpele computerspelletjes

Meer informatie over de spelontwikkeling van kinderen kan je lezen op de volgende pagina van mens-en-samenleving.infonu.nl.

voelen

De zintuigen van je baby

Een pasgeboren baby leert ontzettend snel. Elke dag zal hij dingen bijleren en ook al lijkt je baby in eerste instantie hulpeloos lijken, hij kan eigenlijk al heel wat. In dit artikel bespreken we wat een pasgeboren baby allemaal waarneemt met zijn zintuigen.

Zien

Het is natuurlijk niet met 100% zekerheid te zeggen wat je pasgeboren allemaal ziet. Bij de ene baby ontwikkelen zintuigen sneller dan bij de andere baby. In het begin ziet de baby waarschijnlijk vooral een schouwspel van licht en schaduw. Baby’s zullen al snel scherp kunnen zien op zo’n 20 cm afstand. Hij zal dus het gezicht van de moeder kunnen zien tijdens het voeden. Na de eerste maand zal de baby al veel beter kunnen zien.

Horen

Baby’s kunnen al in de baarmoeder geluiden horen. Vanaf ongeveer 28 weken beginnen baby’s te reageren op geluiden van buiten de baarmoeder. Bij de geboorte zal je kindje dus nagenoeg volledig kunnen horen. Net na de geboorte zal er nog vruchtwater in het middenoor zitten wat de geluiden dempt. Wanneer je de ongeboren baby regelmatig hetzelfde nummer laat horen zal de baby dit nummer later herkennen en associëren met een veilig gevoel. Mogelijk kan een dergelijk nummer dus je baby kalmeren.

Ruiken

Geur is erg belangrijk voor een baby. De baby zal zijn moeder herkennen aan haar geur. Door de baby vlak na de geboorte op de blote huid van de vader te leggen en dit vaak te herhalen zal deze ook wennen aan de geur van de vader.

Proeven

Er zijn testen die hebben bewezen dat ongeboren kinderen al een vorm van smaak hebben. Omdat vruchtwater een zoete smaak kent hebben baby’s een voorkeur voor zoet. Sterke smaken als knoflook hebben een invloed op de smaak van vruchtwater.
Lees meer over het prikkelen van de zintuigen van je baby op deze pagina van de website oudersvannu.nl

beschuit

Tips voor na de eerste bevalling

Tips voor na je eerste bevalling

Negen maanden zwangerschap, een bevalling en dan? Het komt vaak voor dat nieuwe ouders thuiskomen met hun baby en dan vol zitten met vragen, angsten en twijfels. De tips in dit artikel zullen je als ouder hopelijk wat houvast geven en ervoor zorgen dat je wat zekerder in je nieuwe levensfase start.

Hulp na de geboorte

De tijd vlak na je geboorte kan vaak erg hectisch en overweldigend zijn. Wees niet bang om hulp te vragen aan verpleging. Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen vraag dan aan de zuster of ze voor wil doen hoe je:

 • het beste een luier omdoet,
 • de baby vast moet houden tijdens het voeden,
 • de baby op een goede manier te wassen.

Mocht je thuis zijn bevallen vraag deze dingen dan aan de kraamhulp. Zij zijn er om te helpen en weten er alles van.

Omgaan met een pasgeboren baby

Mocht het zo zijn dat je in het verleden weinig ervaring op hebt gedaan met pasgeboren baby’s dan kan de fragiliteit soms een beetje angstaanjagend zijn. Lees hier enkele tips die belangrijks zijn:

Was je handen of gebruik desinfecterende handgel voordat je de baby vastpakt. Pasgeboren baby’s hebben nog een zwak immuunsysteem en zijn dus erg vatbaar voor infecties. Zorg er dus voor dat iedereen die je baby vasthoudt schone handen heeft.

Ondersteun het hoofdje en de nek van je baby altijd wanneer je de baby vasthebt. Ondersteun ook altijd het hoofdje als je de baby rechtop vasthebt of wanneer je hem in neerlegt.

Schud nooit met je baby (!!!) Of het nou speels of uit frustratie is. NOOIT doen. Wanneer er met een baby geschud wordt loop je het risico op bloedingen in de hersenen en ontstaat er een kans op overlijden. Schud dus ook nooit met je baby om hem wakker te maken. Als je de baby wilt wekken kan je dit het beste doen door bijvoorbeeld de gordijnen te openen, te kietelen onder een voetje of zachtjes blazen op de wang.

Zorg dat je baby goed vastzit wanneer je hem vervoert in een mandje, stoeltje of kinderwagen. Zorg voor een rustige ‘rit’ voor je kleintje.

Mocht je meer willen lezen over wat er na de bevalling allemaal speelt lees dan eens dit artikel op de site allesoverkinderen.nl.

Slapende baby

Slaaptips voor je baby

Slaaptips voor je baby

Voor je baby is een goede slaap onmisbaar. Goed slapen is namelijk erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby, zeker voor een pasgeboren baby. Het is dus van belang er voor te zorgen dat je baby voldoende slaapt. Een vaste bedtijd instellen voor je kind is misschien lastig op deze jonge leeftijd, maar het is toch van belang om een ritme hierin te vinden. Soms kan bij een onrustige baby inbakeren helpen. Dit kan soms helpen om hem meer ‘normaal’ te laten slapen. Door de geborgenheid van een inbakerdoek slapen (sommige) baby’s beter.

Slaapsignalen

Het goed kunnen zien wanneer je baby moe is of begint te worden is erg belangrijk. Zaken waar je op kunt letten zijn:

 • Minder actief worden
 • Snel geïrriteerd geraken
 • Gapen
 • Slaperige ogen
 • In de ogen wrijven
 • Voor zich uit staren
 • Wegdromen

Wanneer je deze signalen bij je baby ziet leg hem of haar dan direct op bed. Bij een jonge baby kan wachten, al is het maar vijf of tien minuten, zorgen voor oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan er toe leiden dat de baby gaat huilen of jengelen en dit zorgt voor een onrustige slaap.

Tijd tussen de slaapjes

Niet iedere baby is natuurlijk hetzelfde en elk kind heeft andere behoeftes en wensen. Toch is het wel mogelijk om een gemiddelde tijd te verbinden aan het slaap ritme van baby’s. Wat zijn de tijden die een baby gemiddeld wakker doorbrengt per dag?

 • 0 – 6 weken: schommelt dat tussen de 45 a 60 minuten
 • 6 – 12 weken:   is dat tussen de 60 en 75 minuten
 • 3 – 6 maanden: ongeveer 90 minuten

Het is van belang om ook in de tijd tussen de slaapjes te zorgen voor voldoende regelmaat voor je baby. Doe dit bijvoorbeeld door overdag de activiteiten in een vaste volgorde aan te bieden. De volgorde is dan vaak:

 • Slapen
 • Wakker worden
 • Voeden
 • Aandacht op schoot
 • Spelen in de box
 • Slapen

Je zult zien dat je baby bij een regelmatiger leven zelf ook rustiger zal worden. Twijfel je of er sprake is van vermoeidheid door een lichamelijk oorzaak? Raadpleeg het consultatiebureau of je huisarts. Luister naar je intuïtie!

Hoe kunt u het gemakkelijkste bevallen?

Gouden tips

1. Beval rechtop

Rechtop bevalt het makkelijkste. De zwaartekracht zorgt ervoor dat bevallen iets gemakkelijker wordt . Staan is beter voor de bloedsomloop van jou en je kind dan wanneer je ligt. Staan en tegelijk hurken vergroot bekkenuitgang met wel 30%! Wat een gemakkelijke bevalling bespoedigt.

2. Adem door je buik

Haal adem als een kind, daarbij gaat je buik als een blaasbalg op en neer en dit is goed voor je zuurstofvoorziening. Bij elke inademing komt de onderkant van je buik naar voren en bij het uitademen valt je buik weer terug. De borstkas blijft redelijk onbewogen. Door je neus ademen is gezonder dan door de mond. Tijdens de bevalling ga je vaak vanzelf door je mond ademen om kracht bij te kunnen zetten. Blaas maar eens stevig tussen je lippen door dan voel je de neerwaartse druk op je buik toenemen.

3. Hanteer de pijn

Het vragen van vrouwen om pijnstillers is begrijpelijk. Want onnatuurlijke bevallingen maken het bevallen pijnlijker dan deze van nature was. Maar pijnstillers is slechts een middel tegen de oorzaak wat geen goede oplossing bied. Want de pijnstiller berooft je van je natuurlijke kracht waardoor je niet goed meer kunt bevallen. Bevallen is een enorme klus en als je hierbij niet kunt beschikken over al je kracht dan zal de wetenschap vertrouwen op de daarvoor ontwikkelde apparaten. Ook pijnstillers hebben vaak dit effect op de bevalling. Een actieve verticale houding zorgt ervoor dat de pijn die bij een bevalling komt kijken dragelijk is.

Kijk voor alle goudentips op Bevallen op eigen kracht