De taalontwikkeling

Hoe de spraak zich bij kinderen ontwikkeld is bij ieder kindje anders. De een begint al vroeg met het opnoemen van losse woordjes als die iets wil terwijl de ander nog een beetje rustig aan doet en je opeen verrast met complete zinnen. Hoe de spraak zich ontwikkelt is afhankelijk van een aantal factoren.

De eerste woordjes
Rond de eerste verjaardag van een kindje beginnen de eerste woordjes te komen. Meestal heeft het kindje nog maar een beperkt repertoire en deze woordjes kunnen van alles betekenen. Het woordje mama kan bijvoorbeeld betekenen dat het kindje blij is om mama te zien, maar het kan ook betekenen dat hij of zij bedoelt dat iets van mama is of dat mama iets moet doen. Eén woordje kan op die manier heel wat voor het kindje betekenen. Ook hierbij is het ene kindje sneller dan de andere. Sommige beginnen al met hun eerste woordjes rond de acht maanden terwijl andere pas iets zeggen als ze anderhalf zijn.

Het begin van korte gesprekjes
De woordenschat van je kindje breidt zich steeds verder uit. Als die ongeveer rond de vijftig losse woordjes kent, kan het opeens snel gaan. Het kan woorden gaan combineren waardoor je beter begrijpt wat je kindje bedoelt. Daarnaast zal je kindje ook jou beter gaan begrijpen. Je hoeft niet meer perse te wijzen naar iets als je iets wilt, maar je kunt het nu met eenvoudige zinnetjes vragen. Denk hierbij aan vragen als; wat is dat? Of waar is je pop? Hierdoor komen kleine gesprekjes op gang, omdat je interactie hebt met elkaar. Deze ontwikkeling vindt ongeveer plaats tussen de achttien en vierentwintig maanden.

De verder taalontwikkeling
Je kindje groeit als kool, maar ook de spraak gaat hard vooruit. Je kindje begint zelf vragen te stellen en het kan woordjes toevoegen aan de zinnen van twee woorden die het eerst gebruikte, zoals de rode appel en een lieve knuffel. Je kindje leert voornaamwoorden en lidwoorden te gebruiken en ook het besef van tijd begint te komen. Hierdoor kan die ook vertellen over gisteren of zeggen wat die morgen gaat doen. De gesprekken worden langer en voor je het weet kletst je kindje honderd uit.