De zintuigen van je baby

Een pasgeboren baby leert ontzettend snel. Elke dag zal hij dingen bijleren en ook al lijkt je baby in eerste instantie hulpeloos lijken, hij kan eigenlijk al heel wat. In dit artikel bespreken we wat een pasgeboren baby allemaal waarneemt met zijn zintuigen.

Zien

Het is natuurlijk niet met 100% zekerheid te zeggen wat je pasgeboren allemaal ziet. Bij de ene baby ontwikkelen zintuigen sneller dan bij de andere baby. In het begin ziet de baby waarschijnlijk vooral een schouwspel van licht en schaduw. Baby’s zullen al snel scherp kunnen zien op zo’n 20 cm afstand. Hij zal dus het gezicht van de moeder kunnen zien tijdens het voeden. Na de eerste maand zal de baby al veel beter kunnen zien.

Horen

Baby’s kunnen al in de baarmoeder geluiden horen. Vanaf ongeveer 28 weken beginnen baby’s te reageren op geluiden van buiten de baarmoeder. Bij de geboorte zal je kindje dus nagenoeg volledig kunnen horen. Net na de geboorte zal er nog vruchtwater in het middenoor zitten wat de geluiden dempt. Wanneer je de ongeboren baby regelmatig hetzelfde nummer laat horen zal de baby dit nummer later herkennen en associëren met een veilig gevoel. Mogelijk kan een dergelijk nummer dus je baby kalmeren.

Ruiken

Geur is erg belangrijk voor een baby. De baby zal zijn moeder herkennen aan haar geur. Door de baby vlak na de geboorte op de blote huid van de vader te leggen en dit vaak te herhalen zal deze ook wennen aan de geur van de vader.

Proeven

Er zijn testen die hebben bewezen dat ongeboren kinderen al een vorm van smaak hebben. Omdat vruchtwater een zoete smaak kent hebben baby’s een voorkeur voor zoet. Sterke smaken als knoflook hebben een invloed op de smaak van vruchtwater.
Lees meer over het prikkelen van de zintuigen van je baby op deze pagina van de website oudersvannu.nl