Tips voor na de eerste bevalling

Tips voor na je eerste bevalling

Negen maanden zwangerschap, een bevalling en dan? Het komt vaak voor dat nieuwe ouders thuiskomen met hun baby en dan vol zitten met vragen, angsten en twijfels. De tips in dit artikel zullen je als ouder hopelijk wat houvast geven en ervoor zorgen dat je wat zekerder in je nieuwe levensfase start.

Hulp na de geboorte

De tijd vlak na je geboorte kan vaak erg hectisch en overweldigend zijn. Wees niet bang om hulp te vragen aan verpleging. Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen vraag dan aan de zuster of ze voor wil doen hoe je:

  • het beste een luier omdoet,
  • de baby vast moet houden tijdens het voeden,
  • de baby op een goede manier te wassen.

Mocht je thuis zijn bevallen vraag deze dingen dan aan de kraamhulp. Zij zijn er om te helpen en weten er alles van.

Omgaan met een pasgeboren baby

Mocht het zo zijn dat je in het verleden weinig ervaring op hebt gedaan met pasgeboren baby’s dan kan de fragiliteit soms een beetje angstaanjagend zijn. Lees hier enkele tips die belangrijks zijn:

Was je handen of gebruik desinfecterende handgel voordat je de baby vastpakt. Pasgeboren baby’s hebben nog een zwak immuunsysteem en zijn dus erg vatbaar voor infecties. Zorg er dus voor dat iedereen die je baby vasthoudt schone handen heeft.

Ondersteun het hoofdje en de nek van je baby altijd wanneer je de baby vasthebt. Ondersteun ook altijd het hoofdje als je de baby rechtop vasthebt of wanneer je hem in neerlegt.

Schud nooit met je baby (!!!) Of het nou speels of uit frustratie is. NOOIT doen. Wanneer er met een baby geschud wordt loop je het risico op bloedingen in de hersenen en ontstaat er een kans op overlijden. Schud dus ook nooit met je baby om hem wakker te maken. Als je de baby wilt wekken kan je dit het beste doen door bijvoorbeeld de gordijnen te openen, te kietelen onder een voetje of zachtjes blazen op de wang.

Zorg dat je baby goed vastzit wanneer je hem vervoert in een mandje, stoeltje of kinderwagen. Zorg voor een rustige ‘rit’ voor je kleintje.

Mocht je meer willen lezen over wat er na de bevalling allemaal speelt lees dan eens dit artikel op de site allesoverkinderen.nl.